Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Служителят не трябва бъде средство за постигане на бизнес цели, а част от тях

Д-р Юлика Новкова, бизнес психолог, Бизнес старт, 04.02.2021

11:54 | 4 февруари 2021
Обновен: 11:54 | 4 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев

Ако се изведе всичко на организационно ниво по отношение на човешкия фактор, бизнесът се прави от хора за хора. В този смисъл работните процеси трябва да обхващат потребностите на служителите по същия начин, по който са организирани и ориентирани към постигането на бизнес целите. Това коментира д-р Юлика Новкова, бизнес психолог, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Зад всяка една бизнес цел стои форма на комерсиализация и основната задача на бизнеса е да печели пари, но превръщането на служителите в ресурс и инструмент води до тяхното изчерпване като хора и личности". 

Д-р Юлика Новкова сподели, че подходът, който тя прилага заляга точно на разбирането, че човекът има "личен смисъл и история". 

"В рамките на разумното, когато този подход се интегрира в организационната култура, служителите са предразположени да бъдат себе си, постоянни са в работата си и така се насърчва иновативността и креативността". 

"Уравновесяването на баланса ще доведе до субективното усещане за здраве и благополучие", изтъкна бизнес психологът. 

"Депресията е едно меко казано изключително неприятно състояние, както за самия служител, така и за близките и колегите му. Но ако разгледаме депресията на човешко ниво, крайният резултат е едно усещане за празнота, липса на смисъл и апатия, екзистенциална самота. Затова организацията ако следи и адресира по най-добрия възможен начин състоянието на служителя и фокусът на ръководството е върху самия процес, а не върху крайния резултат, е много по-вероятно да се избегне усложняването на синдрома на хроничния организационен стрес в по-тежки фази". 

"Ако ръководството спре да разглежда служителя като просто един инструмент за постигане на дадена цел и започне да гледаме на него като един басейн, пълен с неограничени възможности, креативност и иновативност, психично здравата личност е способна да предостави решения, за които мениждърите дори не са подозирали, може би и самият служител също. Създаването на добри, здравословни условия, в които служителят да бъде насърчаван да иска да постигне нещо повече в рамките на организация, е печеливша стратегия", обясни д-р Юлика Новкова. 

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.