Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Нови законови промени се намесват прекалено в отношенията вериги-производители на храни

Адв. Христо Копаранов, партньор в адвокатска кантора „Попов, Арнаудов и партньори“, ръководител практика „Защита на конкуренцията, съответствие и регулации“, създател на блог за конкурентно право, „Бизнес старт“, 03.02.2021

11:54 | 3 февруари 2021
Обновен: 11:54 | 3 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Удължаване на мандата на членовете на Комисията за защита на конкуренцията от 5 на 7 години и отпадането на забраната за преизбиране са едни от най-широко коментираните изменения в Закона за защита на конкуренцията. Аргумент за това е прилагането на директивите, които предвиждат политическа независимост на КЗК от управляващите, но никъде в директива 2019 – 1, която в случая се транспонира, не се предвижда увеличаване на мандата, нито се предвижда да отпадне възможността за преизбиране на заместник председателят и членовете на КЗК. Това заяви адв. Христо Копаранов, партньор в адвокатска кантора „Попов, Арнаудов и партньори“, ръководител практика „Защита на конкуренцията, съответствие и регулации“, създател на блог за конкурентно право, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Дори напротив, доста спорно е дали възможността за преизбиране не води до засилване на евентуална политическа зависимост, защото се създава стимул на членовете да се харесат на управляващите, за да могат да бъдат преизбрани“, коментира адв. Копаранов.

Относно предложението, членовете на КЗК да не могат да бъдат освобождавани от постовете си, гостът заяви:

„В българския закон предположението е, че не могат да бъдат освобождавани на основание, свързано с прилагането на закона. Това означава, че ако бъде установено, че някой не точно и не правилно е прилагал закона, самият закон забранява дори в този случай, този човек да бъде освободен като член на КЗК."

Промените в закона предвиждат и ограничаване на правата на големите вериги за бързооборотни стоки, защитавайки интересите на производителите на храни. Това става чрез абсолютна и условна забрана на различни търговски практики, които в закона са описани като нелоялни.

„Най-доброто решение е пазарът сам да се регулира. Лично моето мнение е, че към момента се стига до няколко крачки напред и се предвижда по-голяма регулаторна намеса, отколкото е необходима“, заяви адв. Копаранов.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.