Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какви са приоритетите на Националната стратегия за финансова грамотност?

Калоян Симеонов, експерт в Министерството на финансите, Бизнес старт, 20.01.2021

10:48 | 20 януари 2021
Обновен: 10:50 | 20 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Приоритетите на Националната стратегия за финансова грамотност включват създаване на рамка на компетентностите; създаване на независимо съдържание, което да е безплатно; младите хора; уязвимите групи от обществото. Това заяви Калоян Симеонов, експерт в Министерството на финансите, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Симеонов отбеляза, че анализите по отношение на финансовата грамотност у нас показват, че България е малко над средното равнище за региона (сравнението е направено с Румъния, Хърватска, Северна Македония, Черна гора, Молдова и Грузия). 

"Това, което ни мотивира да вървим по-напред и по-нагоре е, че България е под средното ниво за страните членки на Европейския съюз", добави Симеонов. 

Симеонов обясни, че целта е страната ни да се възползва не само от добрия пример на държави членки на ЕС, но и на глобално ниво.

Идеята е изграждането на общ портал за финансова грамотност, който да предоставя на едно единно място информацията в областта”.

По думите на госта порталът ще включва базисна инфромация по темата, онлайн игри и програми, чрез които всеки да може да направи свой собствен семеен бюджет.

“Много е важен примерът, който дават родителите”, изтъкна Симеонов.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.