Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проблемните страни едва ли се притесняват от обвързването на европарите с върховенството на закона

Любов Панайотова, директор на фондация „Европейски институт“, Бизнес старт, 15.12.2020

11:17 | 15 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова

Обвързването на европарите с върховенството на закона едва ли притеснява проблемните страни, заяви Любов Панайотова, директор на фондация „Европейски институт“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. 

По думите й въпреки ветото си Полша и Унгария също имат огромна нужда от средствата от фонда на Европейския съюз за справяне с кризата. 

„Беше дадена възможност на правителствата на тези страни да оттеглят ветото си, което спъваше приемането на многогодишната финансова рамка, включително и на този пакет. Регламентът за върховенството на закона ще бъде прилаган, но когато Европейската комисия констатира определена връзка на злоупотреба с европейски фондове, погазващи върховенството на закона, вкл. правото на свобода на медиите, правата на човека и т.н., санкцията няма да бъде веднага наложена, а ще се мине през съда на ЕС, който ще има последната дума да каже дали това е така, или не“, обясни Панайотова.

Тя коментира още, че се очаква евродепутатите да одобрят пакет по програма REACT-EU в размер на 47 млрд. евро за възстановяване на регионите, засегнати от Covid-19. Това на практика са първите европейски пари, които ще достигнат до бизнеса.

„Средствата, които ще достигнат до България по тези програма са между 413 и 418 млн. евро, което е много сериозна цифра и те трябва веднага да бъдат оползотворени. Все още обаче не са много ясни процедурите как точно ще бъдат усвоени тези пари“, поясни директорът на фондация „Европейски институт“.

Тя коментира и темата Brexit, като по думите й не е е без значение дали ще има сделка между Великобритания и ЕС.

„Най-тежко и неясно ще бъде за превозвачите, защото ако не се постигне споразумение за правилата при обезмитяването на входа на Обединеното кралство, това ще създаде много трудности и голям хаос“.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.