Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Асоциацията на екскурзоводите: И ние работим на първа линия и имаме нужда от държавна подкрепа

Николай Миндов, председател на Асоциацията на екскурзоводите в България, Бизнес старт, 10.11.2020

10:08 | 10 ноември 2020
Обновен: 11:44 | 10 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Екскурзоводът трябва да прибави артистизъм в професията си, иначе ще изчезне. Сухите исторически данни и цифри вече не се достатъчни, тъй като дигитализацията навлиза с огромни темпове в професията на туристическия гид. Но тя няма да изчезне, тъй като ние сме способни да вдъхнем живот на нематериалното. Това заяви Николай Миндов, председател на Асоциацията на екскурзоводите в България, в предаването "Бизнес старт", с водещ Христо Николов.

"Професията на екскурзовода е благородна. Много знаещи и можещи хора, сред които не малко владеят и редки езици, я практикуват. Имам колеги, които освен, че предоставят утвърдената историческа информация, също така разказват вицове и легенди за даден исторически обект, като по този начин му вдъхват живот."

По отношение на туризма у нас по време на пандемия Николай Миндов заяви, че туристическите гидове са също хора, работещи на първа линия и се нуждаят от държавна подкрепа, за да останат на работните си места на фона на огромния спад на чуждестранни туристи.

"В държави като Италия, Франция и Нидерландия туристическия бранш беше обект на помощи от държавата и туристическите гидове там получиха между една до три минимални заплати", уточни гостът.

"Политиките на българското правителство в подкрепа на туристическия бранш са правилни, но не са достатъчни".

В заключение Николай Миндов заяви, че въпреки пандемията интересът на младото поколение към професията не намалява.

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.