Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

КРС: Внедряването на 5G мрежите в България се забави с 4-5 месеца

Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране на съобщенията, Бизнес старт, 09.10.2020

11:19 | 9 октомври 2020
Обновен: 13:09 | 9 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Пандемията от коронавирус неимоверно оказа влияние върху целите на Европейската комисия за внедряване на 5G мрежите в Европа и плановете се забавиха, но вече наваксваме. Това заяви Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране на съобщенията, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Специално за България гостът поясни, че плановете са се забавили с 4-5 месеца и сега се подготвят процедури за предоставяне на честотни ресурси на мобилните предприятия, което ще се случи в началото на другата година, като сега предприятията разполагат с временни разрешения за тестване на технологията.

Димитров заяви, че е редно решението на общинския съвет в Балчик за мораториум върху внедряването на 5G мрежата в града да бъде уважено, тъй като отговаря на притесненията на населението. Но Димитров също така добави, че в цяла Европа вече се появяват становища, обясняващи, че мрежите от пето поколение не се различават от другите, използвани до момента.

"Мрежите дори работят с интензитет и честоти, които са по-ниски от използваните до момента и няма данни за такива, които са извън заложените параметри".

На въпрос на водещия дали се предвижда информационна кампания, за да не се повтори ситуацията с Балчик и в други общини на България, Димитров отговори, че има информираност макар и може би недостатъчна. Според Иван Димитров могат да бъдат намерени достатъчно становища както за положителните страни на 5G мрежите, така и за влиянието им върху здравето, а също така и че всички работещи мрежи са поставени под постоянен мониторинг.

"Длъжници сме на потребителите да получат достатъчно информираност. Мрежите от пето положение ще покажат пълния си потенциал, когато се появят достатъчно потребители".

Целия разговор вижте във видео.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.