Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Проверките на активите във финансовата сфера ще бъдат предизвикателство

Снежана Калоянова и Румен Гълъбинов в предаването Бизнес старт, 21.07.2016

12:19 | 21 юли 2016
Автор: Кирил Петков
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Комисията за финансов надзор (КФН) излъчи доста противоречиви сигнали към пазара, потребителите и поднадзорните лица относно компетентността си през последните години. Проверките са много важни, за да може комисията да си върне уважението и репутацията, заяви в интервю на Иван Нончев финансистът Румен Гълъбинов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Процедурата за избор на проверяващи компании се извърши доста ясно и прозрачно". Това каза пък Снежана Калоянова, HLB България, една от компаниите, избрана да извършва проверките на активите на пенсионно-осигурителните дружества в България. Приоритетите на пенсионно-осигурителните компании и на КФН при избор на одиторски компании за преглед на активите не се разминават толкова много, защото основната задача е да покаже състоянието на системата, а това е от полза и за двете страни. 

"Трябва да се започне със самия състав на КФН, която бе с изтекли мандати", заяви Гълъбинов, правейки паралел с БНБ. "Новите хора трябва да поемат и отговорността за резултатите от проверките, защото може да се окаже, че някъде има недостиг на капитал", каза Гълъбинов. През последните две години се забеляза тенденция за номиниране на по един кандидат и при други регулатори, каза финансистът, давайки пример с КЗК и КЕВР. За да се случат по-добре нещата, както в корпоративния свят, така и в държавната администрация, е добре да има конкуренция, препоръча той. 

"Има няколко рискови области, които носят вътрешно присъщ риск в хода на проверките на активите", каза Калоянова. "Например при прегледа на рискови инструменти, когато са оценени по различен от описания по Наредба 9 метод, когато са ползвани експертни оценки. По-рискова сфера са свързаните лица. Друга проблемна област би могла да бъде оценката на инвестиционни имоти по справедливи стойности, които се правят от лицензирани оценители. Всички тези области, при които има по някакъв начин субективизъм при оценката, биха могли да повлияят в прегледа".  

"Такъв преглед на активите ще се прави за пръв път в България, но за пръв път се прави и в Европа, което е голямо предизвикателство", обясни Снежана Калоянова.

Вижте двата коментара: