Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Рисковете при проверката на активите са там, където има субективизъм

Снежана Калоянова, HLB България, в Бизнес старт, 21.07.2016

09:32 | 21 юли 2016
Автор: Кирил Петков
Снежана Калоянова, HLB България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снежана Калоянова, HLB България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Приоритетите на пенсионно-осигурителните компании и на КФН при избор на одиторски компании за преглед на активите не се разминават толкова много, защото основната задача е да покаже състоянието на системата, а това е от полза и за двете страни.  Това каза Снежана Калоянова, HLB България, една от компаниите, избрана да извършва проверките на активите на пенсионно-осигурителните дружества в България, в интервю на Иван Нончев за предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. "Процедурата се извърши доста ясно и прозрачно". 

"В началния етап на проверките сме. До 15 октомври е срокът, в който официално трябва да приключат прегледите". 

"Има няколко рискови области, които носят вътрешно присъщ риск в хода на самите проверки", обясни Калоянова. "Например при прегледа на рискови инструменти, когато са оценени по различен от описания по Наредба 9 метод, когато са ползвани експертни оценки. По-рискова сфера са свързаните лица. Друга проблемна област би могла да бъде оценката на инвестиционни имоти по справедливи стойности, които се правят от лицензирани оценители. Всички тези области, при които има по някакъв начин субективизъм при оценката, биха могли да повлияят в прегледа".  

"Такъв преглед на активите ще се прави за пръв път в България, но за пръв път се прави и в Европа, което е голямо предизвикателство".

Вижте целия коментар: