Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Все повече родители избират домашното образование за децата си

Петър Порумбачанов - председател на Управителния съвет на Асоциация за домашно образование, Бизнес старт, 08.09.2020

10:09 | 8 септември 2020
Обновен: 11:23 | 8 септември 2020
Автор: Николета Рилска

Коронавирусната пандемия даде възможност родителите “да вкусят добрия плод” от домашното образование - от това да са заедно с децата си по-дълго време, да общуват с тях. Много от родителите искат да продължат да обучават децата си по този начин. Това каза Петър Порумбачанов - председател на Управителния съвет на Асоциация за домашно образование, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

Порумбачанов посочи, че основната цел на семейното образование е да да възпита у децата желание за учене и любов към познанието, а родителите не трябва да се превръщат в учители. 

“Ангажиментът на родителите е да контролират образователния процес и да го насочват, защото те най-добре познават децата си и могат най-лесно да дефинират талантите и дарбите им”. 

“Говорим за индивидуален подход към образованието, който е невъзможен в класните стаи”, добави Порумбачанов. 

“Процесът е задълбочен, трябва да има ясно поставена дългосрочна цел”.

По думите на госта родителите трябва да са добре подготвени, да познават правата си, методологията на образованието, да са чели много. Той отбеляза, че домашното образование е възможно дори за тези от тях, работещи на пълен работен ден. 

“Домашното образование не е нещо ново, ако погледнем в историческа перспектива”, добави Порумбачанов, а като основни ползи от него той изтъкна това, че у дома децата са далеч по-концентрирани и мотивирани да постигат личните си цели. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук