Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Няма алтернатива освен обединение

Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика, и Муравей Радев, бивш финансов министър, в предаването Бизнес старт, 28.06.2016

08:50 | 28 юни 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В икономически план присъединяването и обединяването на Европа има положителен ефект. Няма алтернатива освен обединение. Въпросът обаче е по-скоро социален, отколкото икономически. Пропастта между образованите и необразовани хора става все по-дълбока. Социалните различия предизвикват тези сътресения, на които ставаме свидетели. От социална гледна точка, липсват адекватни мерки. Липсата на такива мерки води до подобни сътресения. Това каза Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика, в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Ако за Европа, ще има неприятности от Brexit, то за Великобритания ще има трагедия. Излизането на Обединеното кралство от ЕС може да доведе до евентуален разпад на Великобритания, а в Европа – до свиване на БВП. Проблемите в Англия ще бъдат сериозни. Лондон ще престане да бъде банковото сърце на Европа, коментира от своя страна Муравей Радев, бивш финансов министър. Рецесията, която се очаква във Великобритания, ще доведе до намаляване на бюджетните приходи. Според бившия финансов министър ще станем свидетели на икономически и политически провал на Brexit.

Наблюдава се неадекватна реакция от страна на европейските лидери, коментира още Шулева. Свидетели сме на две абсолютно противоположни тенденции. От една страна, образованите хора са за глобалния свят и модерните принципи на четвъртата индустриална революция. От друга страна, необразованите и бедни хора смятат, че затварянето на националните граници ще им даде сигурност. Тези две тенденции водят до силно напрежение в Европа, което със силови методи на демонстрации няма да бъде решено.

Вижте повече във видеото: