Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Липсва силна пряка демокрация на европейско ниво

Славея Христова, експерт от Болкан асист, в предаването Бизнес старт, 27.06.2016

09:18 | 27 юни 2016
Автор: Investor.bg
Славея Христова, експерт от Болкан асист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Славея Христова, експерт от Болкан асист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Големият проблем на европейските институции е свързан с административния подход. Проблемите, които възникват във всички държави членки на ЕС, са поради липсата на достатъчно инструменти за пряка демокрация, а не поради прекомерното й прилагане. Това каза Славея Христова, експерт от „Болкан асист“, в предаването „Бизнес старт“ с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите й грешките трябва да се търсят не само в правителството или политическите партии на Великобритания, а и в поведението на европейските институции от години насам. След отрицателния вот на проведените преди години референдуми във Франция и Ирландия, широк дебат за бъдещето на Европа не бива осъществен. Вместо това бива въведен Лисабонския договор без гласуването на европейските граждани, а по-късно и европейската гражданска инициатива, с която се цели да бъде компенсирана липсата на пряка демокрация в Европа. Въвеждането й обаче не успява да оправдае надеждите на гражданите.

Нормативната рамка в България все още продължава да обслужва единствено политически партии или големи кръгове с ресурси, коментира още тя възможността за иницииране на национален референдум. 

Вижте повече във видеото: