Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Най-бързо растящи са социалните инвестиции

Ираван Хира, председател на Българския форум на бизнес лидерите и Иванка Шалапатова от Фондация За нашите деца в предаването Бизнес старт, 22.06.2016

09:19 | 22 юни 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Michael Short/Bloomberg
Снимка: Michael Short/Bloomberg

Инвестираните от компаниите средства в различни каузи през 2014 достигат 113 млн. лв. За последните три години във Фондация „За нашите деца“ инвестициите на държава като поръчка на социални услуги за деца в неравностойно положение и инвестициите на бизнеса имат равен дял. Това каза Иванка Шалапатова от Фондация „За нашите деца“ в предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Най-бързо растящи са социалните инвестиции. През 2015 е отчетен ръст от 20-22% на инвестициите в корпоративна социална отговорност. През последните две години се наблюдава устойчив темп на нарастване, каза от своя страна Ираван Хира, генерален директор на Hewlett-Packard Enterprise България и председател на Българския форум на бизнес лидерите.

Според Хира най-сигурна е социалната инвестиция, тъй като е многопластова:

"Подпомагайки обществената среда, тя става много по-устойчива, с което бизнесът започва да расте по-устойчиво.

Компаниите търсят каузи, които техните служители да подкрепят, превръщайки ги в свои лични каузи".

Според Иванка Шалапатова е необходимо да се актуализира Националната стратегия за корпоративна социална отговорност, която е с изтекъл тригодишен срок. "Адекватен ход би бил да се събират заинтересовани страни, да се насърчи корпоративната социална отговорност и инвестициите в социален просперитет", каза Шалапатова.

Вижте повече във видеото: