Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Расте ли доверието в банките, ако хората не искат да вземат пари

Васил Кендов в Бизнес старт, 21.06.2016

09:06 | 21 юни 2016
Автор: Кирил Петков
Васил Кендов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васил Кендов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От гледна точка на потребителите, кредитните пазари в България и Европейския съюз са несравними и не може да се направи категоричен извод, че заемният ресурс е по-скъп. Това каза финансистът Васил Кендов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria в интервю на Иван Нончев. Номинално е по-скъп, но това са две тотално различни услуги. Разликата, например, между България и Великобритания е в законодателната база и в договора, който подписвате.

"Във Великобритания никой никога не си погасява ипотеката. Има бюро за кредитен рейтинг. Влиза се в индивидуалната ви партида и се прави анализ на базата на който се определя вашата лихва. Има и контрол върху качеството на финансовите услуги още на етапа на тяхното конструиране. Създадена е специална агенция за това, въпреки, че имат финансов омбудсман". 

Депозитите в България постоянно растат. Те са преди всичко на домакинствата и на нефинансови предприятия, а търсенето на кредити намалява, каза Кендов. "Доверието дали расте, като не вземат пари от банковата система? Според статистика депозитите се увеличават, но броят им намалява. Банките имат евтин ресурс, а търсенето намалява. Доверието липсва. Икономиката е доста рискова и хората се възпират да теглят кредити". 

Кендов коментира и какво би се случило, ако започне обратният цикъл и централните банки започнат да вдигнат лихвите и колко дълго ще продължи настоящият.

Вижте целия коментар: