Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Намалява броят на изпълнителните дела, а събираемостта се повишава

Стоян Якимов, зам. председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, в Бизнес старт, 21.06.2016

08:16 | 21 юни 2016
Автор: Севделина Илиева
Стоян Якимов, зам. председател на Камарата на частните съдебни изпълнители. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стоян Якимов, зам. председател на Камарата на частните съдебни изпълнители. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В последните години се наблюдава тенденция на намаляване на броя на изпълнителните дела при частни съдебни изпълнители (ЧСИ), но събираемостта се повишава. Вече ясно личи възстановяването от кризата. Това коментира Стоян Якимов, зам. председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria. 

За миналата година изпълнителните дела при ЧСИ са били 171 000 и намаляват с по около 6-7% годишно. Най-голям дял заемат тези на юридически лица, следвани от тези на гражданите. "През последните години нараства броят на делата, образувани от държавата и общините. Над 85% от общините събират вземанията си чрез частни съдебни изпълнители. Това има силно превантивен ефект, събираемостта скача в пъти", допълни Якимов. Той посочи още, че през 2012 основна роля са имали банките, но делата им са намалели наполовина. 

Експертът коментира и намаляването на междуфирмената задлъжнялост, както и ръста при броя на делата срещу чужденци. Той заяви, че докато преди хората изобщо не са търсели правата си, напоследък все повече се насочват към специализирана защита. През есента Камарата на частните съдебни изпълнители започва разяснителна кампания, която да повиши информираността на гражданите относно техните права и задължения.

Вижте целия разговор във видеото: