Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

КЗК губи мотивация - съдът рязко намалява глобите

Марио Гаврилов в Бизнес старт, 26.05.2016

09:03 | 26 май 2016
Автор: Кирил Петков
Марио Гаврилов, говорител на КЗК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Марио Гаврилов, говорител на КЗК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Естествено е проверката за картелиране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да бъде в чуждите вериги, защото те имат най-голямо влияние на този пазар. Никой не е казал, че няма и други вериги да бъдат привлечени към това производство, но към момента имаме данни, че рискът е по-голям в тези компании. Възможно е и е съвсем естествено да бъдат привлечени и други вериги към това производство. Това каза Марио Гаврилов, говорител на КЗК в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите на Гаврилов глобите, ако се докаже че има картел, могат да бъдат до 10% от оборота за предишната финансова година. "Степента на наказанието зависи от степента на нарушението. Напоследък се наблюдава тенденция съдът много често, със спорни основания, рязко да намалява размера на глобите. Това доста ни демотивира".

"Няма окончателно становище на комисията. В момента правим само проверка за практиките при продажбата на собствени марки и дали посредством тях се натискат доставчиците". 

"Има няколко от тези вериги, които са глобявани в Австрия и Германия точно за такива практики и няма да бъде прецедент в Европа".

Гаврилов коментира и проверките на КЗК на енергодоставчиците и енергийните компании, както и очакваното назначение на новия състав на КЗК.

Вижте целия коментар: