Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Нужни са $20-30 млрд. за решаване на хуманитарната криза

Любомир Каракановски, главен експерт в БЧК, в предаването Бизнес старт, 25.05.2016

08:06 | 25 май 2016
Автор: Investor.bg
Любомир Каракановски, главен експерт в БЧК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Каракановски, главен експерт в БЧК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Провеждането на първата световна хуманитарна среща на върха в Истанбул беше наложително. През последните десетилетия бедствията са се увеличили повече от 5 пъти. Това каза Любомир Каракановски, главен експерт в БЧК, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Обстановката е изключително тежка. Броят на хуманитарните операции е голям. До този момент повече от 60 млн. души са принудени да напуснат домовете си, а над 130 млн. души са засегнати от хуманитарни кризи, коментира експертът. По думите му данните са тревожни, показвайки връщане към нивата отпреди Втората световна война. 

В момента са необходими между $20-30 млрд. за справяне с хуманитарната криза в световен мащаб, сподели още той. 

Експертът коментира още ситуация в Сирия. По думите му един от проблемите, поставени и от президента на Международния комитет на Червения кръст съвместно с ООН, е осигуряването на достъп на пострадалите до медицински заведения и осигуряването живота и сигурността на хуманитарните работници в този "горещ" регион. Необходими са както човешки, така и материални и финансови ресурси за справяне с тази ситуация. 

Вижте повече във видеото: