Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

TTIP ще бъде оставено на трупчета

Тодор Галев и Димитър Събев в Бизнес старт, 20.05.2016

08:19 | 20 май 2016
Автор: Кирил Петков
Тодор Галев от ЦИД и икономистът Димитър Събев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Тодор Галев от ЦИД и икономистът Димитър Събев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ползите и вредите от бъдещо търговско споразумение между САЩ и ЕС не трябва да се гледат "ангро". Това е един пъзел от плюсове и минуси. Това казаха Тодор Галев от ЦИД и икономистът Димитър Събев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. 

В близките една две години няма да има завършено търговско споразумение между САЩ и ЕС, каза Галев. По думите му ЕС, като съюз ще успее да се възползва от него, но "това не значи, че отделните страни, включително България, ще успеят да се възползват".

"Търговското споразумение ще бъде оставено на трупчета", каза Събев. По думите му "общественото брожение в Европа, а както виждаме и в САЩ" няма да позволи завършването на проекта. "Дори политическата класа да се наложи и това споразумение да стане факт, това ще стане на много висока политическа цена и тези хора ще станат неизбираеми в следващите 20 години".

Гостите разгледаха в детайли секторите в българската и европейската икономика, които ще претърпят загуби от TTIP и тези, които ще бъдат печеливши, както и необходимостта от ясна българска позиция и каква би трябвало да бъде тя.

Вижте целия коментар: