Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Структурата на безработицата буди притеснение

Светлозар Петров, управител на JobTiger, и Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика, в предаването Бизнес старт, 18.05.2016

08:46 | 18 май 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: John Taggart/Bloomberg
Снимка: John Taggart/Bloomberg

НСИ и Агенция по заетостта използват различни методологии, по които измерват безработицата. Добрата новина е, че нивото на безработица в България спада и в двата случая, като по този показател България се нарежда под средното европейско ниво. Това каза Светлозар Петров, управител на JobTiger, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria по повод разминаването между данните за нивото на безработица на НСИ и Агенция по заетостта.

Спадът на безработицата е добра новина, но структурата на безработицата буди притеснение, коментира от своя страна Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика. По думите й данните на двете институции са почти идентични в структурата на безработицата. 60% от безработните са т.нар. трайно безработни, 14% са хората с висше образование, а 17% от безработните са младежи, които не могат да намерят първото си работно място. По данни на Евростат броят на младежите до 24 годишна възраст, които нито учат, нито работят достига 300 хил. души, посочи още тя. 

От гледна точка на безработицата сериозен проблем е броят на хората, които отпадат без да завършат училище – те са трудно пригодни за пазара на труда, трудно получават квалификация и срещат сериозни затруднения в намиране на първото си работно място, коментира още управителят на JobTiger. Според бившия социален министър също така е необходимо да се направи спешна оценка на системата на професионалното образование в България. 

Вижте повече във видеото: