Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Няма съгласуваност между НАТО и ЕС за военна защита на Европа

Ген. Кирил Цветков, председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната, в предаването Бизнес старт, 06.05.2016

08:15 | 6 май 2016
Автор: Investor.bg
ген. Кирил Цветков, председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
ген. Кирил Цветков, председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България има поставени задачи от НАТО, но все още има неизпълнени цели на способности и партньорство от 1998. В същото време биват поемани нови цели, а България не разполага с достатъчно ресурси за реализирането им. Това каза ген. Кирил Цветков, председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. 

България е фронтова държава и от нея се изискват способности, които да осигурят възвръщането на сили на Алианса, за да може да се реагира адекватно на опасността. Проблемът е, че България поема все повече нови задачи, но не се прави всичко необходимо, за да могат въоръжените сили и армията да изпълнят поетите ангажименти, обясни ген. Цветков.

Той коментира още способността на ЕС да се справи с геополитическите предизвикателства. По думите му липсва съгласуваност между НАТО и ЕС. "Вместо техните ръководства да седнат на масата и да се разберат както ще правят за военната защита на Европа, определени сили в НАТО продължават да възпрепятстват създаването на европейски сили", посочи той. 

Вижте повече във видеото:

Как премина в София парадът за Гергьовден.