Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Либерализацията на визовия режим ще създаде големи ползи и за Турция, и за ЕС

Мехмед Юмер, главен редактор на в. Заман, и Стоил Моллов, експерт по европейско право, в Бизнес старт, 05.05.2016

08:05 | 5 май 2016
Автор: Севделина Илиева
Турист в Истанбул, Турция. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Турист в Истанбул, Турция. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Либерализацията на визовия режим започна много преди бежанската криза. Интересът на ЕС е Турция да бъде държана в европейската орбита, а отпадането на визите е силен инструмент в тази посока. То касае по-младата, активна и делова част на турското общество. Това заяви Стоил Моллов, експерт по европейско право и международни отношения, в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него предупреждението от страна на Турция, че може да отвори границите си и да пусне бежанците в Европа е било истинска заплаха. Той допълни, че Турция във всеки един момент от последните години е можела да контролира ефективно границите си.  

"Визовият пакет дойде в огромен плюс за южната ни съседка и изигра доста добра роля. Друг е въпросът дали Европа прави компромис със своята ценностна система.", коментира Мехмед Юмер, главен редактор на в. "Заман". Според него политическото напрежение между Давутоглу и Ердоган и вероятността от идването на нов премиер на власт също може да окаже влияние върху отношенията на Турция с Европа. 

Вижте целия разговор във видеото: