Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Целим намаляване на срока за издаване на сини карти

Петър Иванов, председател на УС на БАИТ, в предаването Бизнес старт, 20.04.2016

08:30 | 20 април 2016
Автор: Investor.bg
Петър Иванов, председател на УС на БАИТ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Иванов, председател на УС на БАИТ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първата стъпка за облекчаване на процедурата по издаване на сини карти е направена с отпадане на пазарния тест за професии, за които се знае, че липсват специалисти. Следващата стъпка, по която БАИТ работи с правителството, е оптимизиране на целия процес и наемането на кадри от външните пазари. Това каза Петър Иванов, председател на УС на БАИТ, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.  

Членството на България в ЕС е едно от предимствата на страната за привличането на специалисти от съседните страни – Македония, Сърбия, Молдова, Украйна. По-ниският подоходен данък за физическите лица спрямо други европейски държави и високите очаквания за икономически ръст са сред другите плюсове на България по пътя на привличането на чуждестранни специалисти. 

В България съществува огромен дефицит на кадри в IT сектора. По думите на експерта, за да бъде решен този проблем, трябва и се работи в няколко направления – обучение на студенти на вътрешния пазар, внос на чуждестранни студенти и издаването на сини карти, което представлява най-краткосрочното решение.

Българската IT индустрия може да допринесе с минимум 2% за разширяване на БВП на страната през следващите 2-3 години, обясни още той.

Сремежът на БАИТ е да бъде създадена работеща процедура за издаване или отказ от синя карта в срок до 30-45 дни.