Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България има капацитет за производство на повече медицинска апаратура

Д-р Мариана Дамова, създател на Industry Inform, преподавател в Канада и работеща за Европейската космическа агенция, Бизнес старт, 16.04.2020

10:20 | 16 април 2020

България може да разнообрази асортимента от продукти, които да пуска на нашия и други пазари в условията на пандемия. Тя може да покаже капацитет и в производството на повече медицинска апаратура в лицето на автомобилната индустрия. Това заяви д-р Мариана Дамова, създател на Industry Inform, преподавател в Канада и работеща за Европейската космическа агенция, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В рамките на 2-3 седмици наблюдаваме, че много предприятия, основно от шивашката, козметичната и фармацевтичната промишленост, преориентират своите прозводства в това на маски, дезинфенктанти, предпазни шлемове, очила, ръкавици и други медицински консумативи. 70-80% от производителите са български", обясни Дамова.

"Има гъвкавост и бърза реакция в това време на криза".

Д-р Дамова посочи още, че има интересни в естетично отношение решения, като например изработката на маски с шевици и други елементи по тях.

"Много автомобилопроизводители конвертират своите производства в производство на медицинска техника. Алкохолните предприятия даряват дезинфенктанти".

Целия разговор чуйте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.