Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Какви са изводите от първия тур на президентските избори в Румъния?

Владимир Митев, журналист, следи процесите в Румъния, редактор на румънската секция на "Барикада", Бизнес старт, 12.11.2019

09:15 | 12 ноември 2019
Владимир Митев, журналист, следи процесите в Румъния, редактор на румънската секция на "Барикада". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Владимир Митев, журналист, следи процесите в Румъния, редактор на румънската секция на "Барикада". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато в международен план има промени и несигурност, румънците избират да излъчат послания на евроатлантическа лоялност като залагат на досегашния президент Клаус Йоханис. Вероятно той ще спечели без проблеми втория тур на президентските избори, след като на първия спечели 36% от гласовете. Сега се очаква да привлече по-голямата част от гласовете на кандидатите с по-слаби резултати. Това мнение изрази Владимир Митев, журналист, следящ процесите в Румъния, редактор на румънската секция на "Барикада", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Неговият опонент на втория тур - Виорика Дънчила, бе премиер на страната доскоро. Тя обаче е считана от градската средна класа за лишена от качествата на политически лидер. Йоханис е много по-представителен от нея в международен план сред западните партньори".

"Румънците са открили политическа личност, която е предвидима, лоялна за евроатлантическите партньори, и показва, че Румъния принадлежи на Запада", уточни гостът.

Владимир Митев припомни, че Дънчила е иронизирана за различни свои гафове. "От друга страна, нейното правителство и въобще правителствата на социалдемократите в последните години повишиха доходите на населението и следваха политика на растеж след ръст в потреблението", разкри журналистът.

Освен това гостът посочи, че са се вдигнали пенсиите с 15%, а за догодина е заложено те да бъдат увеличени с 40%.

"Тези, които са печеливши от тази политика, биха подкрепили Дънчила", твърди Митев.

"Йоханис заложи на съюз с румънската средна класа, която пък се противопоставя на социалдемократите".

Като извод след резултатите от първия тур на президентските избори в страната Владимир Митев отбеляза, че Румъния дава знак на евроатлантическите си партньори, че държи на тях и че не трябва да бъде изоставена.

"Очакванията към новото правителство са в две различни посоки. В икономически план държавните разходи са нараснали при управлението на социалдемократите, бюджетният дефицит трябва да бъде намален. Очакват се орязвания на разходите. Друга по-значима област на фокус е правосъдието".