Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Къде се пресичат бизнесът и предприятията за хора с увреждания?

Йордан Димитров, Балкански институт по труда и социалната политика, Бизнес старт, 10.10.2019

10:37 | 10 октомври 2019
Йордан Димитров, Балкански институт по труда и социалната политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Йордан Димитров, Балкански институт по труда и социалната политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От 8 до 12 октомври в София се провежда Национално изложение „Доверете се на българското и на хората с увреждания“. Подобни форуми са изключително важни, за да се даде трибуна на това, което правят малко на брой предприятия в България. Това са т.нар. специализирани предприятия за хора с увреждания. Те дават заетост на хора с увреждания. 33% от хората, които работят в специализираните предприятия, трябва да са такива лица. Това каза Йордан Димитров, Балкански институт по труда и социалната политика, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.
 
„Поради това тези предприятия имат по-малко конкурентни предимства спрямо останалите предприятия. Но затова на тези предприятия се осигурява помощ от държавата“.
 
"Идеята на форума е да се популяризират целите на подобен тип предприятия. Сред целите е да се увеличи техния брой, за да се повиши заетостта сред хората с увреждания", коментира Димитров. 
 
"Към момента заетите в такъв тип предприятия са близо 5 хил, а в миналото са били 50 хил. Броят се е понижил, тъй като сегашната държавна помощ е по-малка в сравнение с миналото. Затова голяма част от тях не издържат на конкурентния натиск".
 
"Предприятията оцеляват трудно, защото са оставени изцяло на пазарна конкуренция. Примерите в Европа показват, че те трябва да са защитени до много по-голяма степен и да се подкрепят", обясни той. 
 
"Недостатък е, че първоначалното наемане на хора с увреждания е сред лица, които са били активни. Все още не е активирана група от 100 хил. лица с увреждания, които нито търсят работа, нито са заети, а са работоспособна сила". 
 
Вижте целия разговор във видеото.