Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Козев: Въвежда се нов играч в колективното управление на авторските права

Бизнес старт, 08.03.2016

09:31 | 8 март 2016
Автор: Кирил Петков
София Щерева, изп. дир. на Дружеството за колективно управление на правата на продуцентите и изпълнителите на музика ПРОФОН и Ясен Козев, председател на сдружение Музикаутор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
София Щерева, изп. дир. на Дружеството за колективно управление на правата на продуцентите и изпълнителите на музика ПРОФОН и Ясен Козев, председател на сдружение Музикаутор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какво се променя с новата нормативна уредба за авторските права, ще има ли такава, кога и ще има ли отново конфликтни ситуации. Това коментираха в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria София Щерева, ПРОФОН и Ясен Козев, Музикаутор - двете организации, оторизирани да управляват авторските права на творците.

"В работната група, създадена от Министерството на културата", каза Щерева, "участваха около 30 човека в сферата на ползвателите, носителите на авторски права и на институциите, които са свързани, пряко или косвено, с този закон, каза Щерева. Взе се решение, вместо да се коригира настоящото законодателство, да се вземе едно по-изчистено решение за създаване на нов закон, който да урежда отношенията за колективното управление на авторските и сродни права".

"Основните разлики със сега действащия закон е, че се въвежда нов играч в колективното управление. Това са частни търговски дружества, които ще бъдат с по-свободен режим по отношение на публичните изпълнения в хотели, ресторанти и барове, а по отношение на телевизионните и радио-излъчвания ще има договорка с двете основни дружества, първите по регистрация", каза Козев.

Според експерта "тези промени следват една директива от 2014 година на ЕК. В следствие на това всяка държава създава комисии за адаптиране на националното законодателство".

Според експертите "целите на европейската директива са, не да разрушат един пазар, който съществува, а да се въведат нови норми, при условия на стабилитет":

"Запазва се режимът и условията, в които работят организациите за колективно управление, нестопанските организации, и се въвеждат новите играчи по един регламентиран начин". 

В ЕС отношението към авторските права е по-различно и това е свързано с обемите, мащабите и традициите", каза Щерева.

"Основната разлика между България и ЕС е, че тарифите не се договарят, а се правят на база на икономически обосновки. На второ място култура за възприемане на самата култура е различна. Те са свикнали да имат респект към този тип изкуства", заяви Козев.

Вижте целия коментар: