Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Кендов: Скоро банките няма да имат правилен ход, ако няма промяна при депозитите

Бизнес старт, 08.03.2016

08:01 | 8 март 2016
Автор: Кирил Петков
Васил Кендов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васил Кендов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В никакъв случай не можем да кажем че е позитив фактът, че депозитите растат стабилно през последните няколко години. Това каза финансистът Васил Кендов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

“Според данните на БНБ депозитите на т.нар „домакинства“ растат, но БНБ не дава статистика какъв е профилът на вложителите. Възможно е да се окаже че 1 % държат 99% от депозитите“.

Ако ситуацията не се промени, скоро банките няма да имат правилен ход, каза Кендов. „За да тръгне нагоре икономиката, тези пари трябва да се влеят в нея, но ако излязат от банките, ще спадне тяхната ликвидност“.

Освен това, когато се говори за варианта депозитите да се влеят в икономиката не трябва да се забравя, че ситуацията би била съвършено различна при различни профили на българските вложители, защото „ако 2 млн. извадят парите си и започнат да харчат, то това ще се отрази на потреблението, но ако 1% започнат да изхарчат, те не могат да изхарчат безбожно големи суми“.

По думите на финансиста вложителите започват да търсят алтернативи на банковите депозити, но определено такава няма. От друга страна „хора, които не разбират да се пуснат на фондовия пазар е чисто финансово самоубийство“.

„Доста пари излизат извън граница, но за това БНБ не говори и не мога да го коментирам еднозначно“, каза още Кендов. „Но със сигурност големи парични маси напускат България“.  

Вижте целия коментар: