Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Турция има интерес от подкрепата на европейските си партньори

Експертът Мариян Карагьозов в предаването Бизнес старт, 07.03.2016

08:59 | 7 март 2016
Автор: Investor.bg
Мариян Карагьозов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мариян Карагьозов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Диалогът с Турция е много интензивен през последните месеци. Балканските страни са в трудна ситуация. В миналото се характеризираха с етнически конфликти, понастоящем имат много икономически проблеми и социални неравенства. Огромна част от балканските страни са в политическа криза. Това каза експертът Мариян Карагьозов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Бежанците към Европа се предвижват по три пътища. Маршрутът през Балканите води през Унгария и Австрия към Германия. Бежанците, които минават през Либия и Италия се насочват най-често към Франция и Великобритания. Преобладаваща част от хората, които преминават през балканския маршрут са от Сирия, Ирак, Пакистан, Афганистан, докато маршрутът през Либия се използва предимно от африканци, обясни експертът.

Факт е, че в Гърция влизат около 3-4 хил. души на ден, докато през гръцко-македонската граница се допускат около 600 души, което означава, че с течение на времето в Гърция се натрупва критичен потенциал от хора. Възможно е България да бъде засегната, но също така и други страни, които до този момент бяха встрани от бежанския поток, като Албания и Хърватска, каза още той.

Експерът коментира още състоянието на турската икономика и отношенията между Турция и ЕС. Икономиката на Турция се възстанови добре от финансовата криза 2008-2009. Последните данни обаче сочат за наличието на предкризисно състояние, свързано с оттеглянето на западноевропейски и руски туристи. "Турция се стараеше да се подобрят отношенията между Анкара и Брюксел в контекста на справянето с бежанската криза. Страната работи упорито в тази посока, включително и за размразяване на предприсъединителните глави за членство в ЕС." 

Чуйте целия коментар във видеото: