Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България може да започне да изнася роботи за Корея

Инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона", Бизнес старт, 27.06.2019

08:36 | 27 юни 2019
Инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обсъждат се опции за износ на роботи от България за Корея. Един от сериозните производители в Пловдив - "Милара", успя да бъде презентиран на корейската страна, съобщи инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Подписан бе меморандум за съвместно сътрудничество в областта на образованието и бизнеса със свободната икономическа зона на южнокорейския град Тегу. Те вече откриват офис при нас и ще можем да предлагаме и на българските компании да инвестират в Корея. Двустранната търговия възлиза на 400 млн. евро годишно. Икономиката ни още е непозната за корейците. Но последните посещения допринасят за популяризиране на възможностите на българската индустрия и преработвателна промишленост".

През последните 3-4 години имаме самочувствието, че сме готови за посрещането на по-големи инвеститори и инфилтрация, твърди инженер Панчев. Всички положени усилия, особено в областта на инфраструктурата и образованието и квалификацията, ни карат да сме спокойни, че ще успеем да задоволим и най-претенциозния инвеститор, допълни още той.

"За тази година имаме инвеститори в областта на производството на автомобилни части и преработвателната промишленост. Някои компании в автомобилната индустрия разширяват дейност дву- и триктрактно. Инвеститорите са доволни от постигнатите резултати".

Работим върху изграждането на 4 проекта, съобщи инженер Панчев. Надяваме се до края на годината да успеем да привлечем един инвеститор, с когото преговаряме повече от година. Става дума за инвестиции в производството на части за автомобили, посочи изпълнителният директор на "Тракия икономическа зона".