Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Лицензът на Маx Telecom няма да бъде отнет

Бизнес старт, 02.03.2016

09:07 | 2 март 2016
Автор: Investor.bg
Нейчо Величков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Нейчо Величков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Лицензът на Маx Telecom няма да бъде отнет. Сумата от 1,5 млн. лв ще бъде платена по начина, по който очаква Комисията за регулиране на съобщенията. На фона на сегашните 50 млн. лв, които сме платили за лизенци и тяхното обслужване, тази сума не е толкова съществена. В момента тече процедура по придобиване на допълнителни честотни ресурси от всички мобилни оператори. Те ще ни струват над 8 млн. лв. Готови сме да поемем всички задължения. Това коментира Нейчо Величков, изпълнителен директор на Маx Telecom, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира още развитието на пазара и бъдещето на бързия мобилен интернет в България. Имаме 4G мобилна услуга от май 2014. В Европа обаче сме последната държава, в която тази технология не е на разположение на всички клиенти на мобилни оператори. 

Конкуренцията, която се стимулира в България е на ниво развитие на инфраструктура, което произтича от регулаторната рамка, в която работим. В Европа регулаторната рамка е друга. Там се говори за все повече споделяне на спектъра и всякакви ресурси, които вече съществуват на пазара, обясни Величков.

Експертът разказа още за гласовата услуга на Max Telecom, която е представена на конгреса в Барселона. По думите му светът мисли в коя посока да поеме. Едната посока е по линия на услугата Voice over Lte (пренос на глас през 4G мрежа). От друга страна, съществуват алтернативи, сред които е и продуктът Over the Top (гласов продукт).

Следващата стъпка на технологиите се нарича Lte Advanced, която ще предложи още по-висока скорост и качество на продукта, заяви Величков, коментирайки перспективите пред развитието на пазара.

Вижте целия разговор във видеото: