Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Икономическият растеж трябва да бъде подкрепен с реформи

Бизнес старт, 02.03.2016

08:17 | 2 март 2016
Автор: Investor.bg
Георги Ангелов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Ангелов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Намаляването на дефицита трябва да продължи. В противен случай данъчната система ще подлежи на промяна. Това коментира Георги Ангелов, старши икономист в Институт „Отворено общество“, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му съществуват много проблеми в бюджета от гледна точка на фискалните рискове. Ако не се движат реформите в сектора на сигурността и отбраната, здравеопазването, съдебната система, те няма да могат да се вместят в бюджетната си рамка.

Резервите, които биха могли да бъдат използвани, за да не се стигне до промяна на данъчната политика, са в реформите, посочи Ангелов. Разходната част на бюджета трябва да се харчи по-разумно, за да се постигат повече резултати със същите ресурси. Другият резерв е в събираемостта на приходите. "Виждаме, че през последната година има увеличаване на приходите въпреки дефлацията."

Икономистът обясни, че основният проблем се крие в събираемостта. Ако се стигне до промяна в данъчната политика, тя ще ни върне в едни по-стари времена от преди 6-7 години, когато данъчните ставки бяха по-високи, но не бяха съпътствани от по-висока събираемост. "Когато събираемостта не работи, ако се вдигат данъчните ставки, резултатът е обратен", каза Ангелов. Той даде пример с вдигането на акцизите върху цигарите, когато на следващата година е отчетена по-ниска събираемост.

Прогнозата на БНБ за икономическия растеж през 2016 е сравнително обективна. Виждаме огромен ръст на туристите през месец януари и възстановяването на европейската икономика. От друга страна, геополитическата среда е непредсказуема, което крие рискове пред икономическото развитие. Като цяло икономиката се движи със сравнително високи темпове през последните 5-6 години. Въпросът е с реформи да подкрепяме тази тенденция, така че да имаме по-висок икономически растеж, заяви икономистът. 

Вижте целия разговор във видеото: