Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бизнесът настоява за по-ясен, предвидим и лесен за администриране данък уикенд

Бизнес старт, 29.02.2016

09:46 | 29 февруари 2016
Автор: Севделина Илиева
Велин Филипов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Велин Филипов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изготвените конкретни предложения на работодателските и счетоводните организации за данък "уикенд" целят да се нормализира данъчно-осигурителната тежест, да се осигури лесно администриране и да се елиминират всички възможности за субективизъм и последващи спорове. Това заяви Велин Филипов, зам.-председател на УС на ИДЕС, в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той даде повече детайли относно основните предложения, като подчерта, че не е имало експертни публични дебати при въвеждането на данъка. Едно от най-важните предложения е заместването на данъка върху общия доход и осигуровките с данък върху разходите, който е 10%, като облагането да се измести изцяло на ниво фирма. "Това би опростило значително процедурите.", коментира Филипов. По думите му е необходимо да се въведе фиксиран процент, при който без да трябва да се доказва личното ползване директно определен процент от ДДС по фактурите да не бъде ползван.

Според Иван Тошев от Национално сдружение на малкия и среден бизнес, данък "уикенд" е удар по предприемачеството. Той подчерта, че причината, с която се аргументира данък "уикенд" като наложен от ЕС, не е правилна. "Защо едни неща, които се изискват от ЕК, се грабват веднага, а цели водещи политики, каквато например е Актът за малък и среден бизнес, не се прилагат изобщо в България?", коментира още той.

Чуйте целия разговор: