Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Образованието и бизнесът подготвят съвместно бъдещите IT специалисти у нас

Доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище "Електронни системи" към ТУ София; Теодора Йовчева, координатор на организационния екип на HackTUES 365; Виктор Велев, ученик от 10-ти клас, Бизнес старт, 18.03.2019

10:34 | 18 март 2019
Доц. д-р инж. Стела Стефанова,  директор на Технологично училище "Електронни системи" към ТУ София; Теодора Йовчева, координатор на организационния екип на HackTUES 365; Виктор Велев, ученик от 10-ти клас. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище "Електронни системи" към ТУ София; Теодора Йовчева, координатор на организационния екип на HackTUES 365; Виктор Велев, ученик от 10-ти клас. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Хакатонът HackTUES 365, провел се в Технологично училище "Електронни системи" към ТУ София през март, даде възможност да се срещнат училището, университетът и бизнесът и да обединят усилия за подготовката на бъдещите IT специалисти у нас. Това каза доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на Технологично училище "Електронни системи" към ТУ София, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„На хакатона присъстваха представители на различни компании, част от които бяха ментори и жури на проектите. Сред бизнес представителите имаше и бивши възпитаници на училището, което даде възможност за приемственост между настоящите и бъдещи специалисти в IT сектора“.

Теодора Йовчева, координатор на организационния екип на HackTUES 365, посочи, че темата на тазгодишното издание на хакатона е била „Технология за всеки“.

Участниците трябваше да разработят технологии специално за бизнеса, както и такива за ежедневието“.

Виктор Велев, ученик от 10-ти клас, разказа за проекта на неговия отбор, целящ да предостави на незрящите хора личен асистент благодарение на изкуствен интелект.

За момента прототипът представлява камера с шапка, която може да посочва предметите пред нея и да отговаря на въпроси. Идеята е в бъдеще механизмът да се вгради в очила, които да са по-удобни за използване“.

Екипът на Велев се стреми и цената на крайния продукт да е възможно най-достъпна за потребителите, добави той. За момента продуктът няма точна стойност, но пък екипът вече подбира най-подходящите материали, с който цената му да бъде възможно най-ниска, разказа още той.

Вижте повече във видео материала.