Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Методът „Въртележка на парите“ повишава финансовата грамотност на децата

Росица Вартоник, „Инициатива за финансова грамотност“; Анна Йонкова (NN България); Бизнес старт, 15.03.2019

09:17 | 15 март 2019
Обновен: 09:17 | 15 март 2019
Росица Вартоник, "Инициатива за финансова грамотност"; Анна Йонкова (NN България). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Росица Вартоник, "Инициатива за финансова грамотност"; Анна Йонкова (NN България). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Въртележка на парите“ е първият финансов театър за деца досега в България. Събитието не е само театър. Самата постановка е част от програмите ни съвместно с NN България. Тя е иновативен образователен метод, наречен „урок-спектакъл“. Целта му е да въвлече активно децата в процес на творене в ролята на актьори, музиканти, сценични работници и режисьори. Това коментира Росица Вартоник, "Инициатива за финансова грамотност", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Представяме и сайта за деца – finansizadetca.bg, който включва инофрмация за всички тези програми", посочи още Росица Вартоник.

"Финансово грамотните хора се справят по-лесно с житейските неблагополучия. Това е и забавно и увлекателно за децата, когато е представеното под тази форма", добави по темата от своя страна Анна Йонкова, (NN България).

Управлението на личните финанси е в много по-голяма степен поведение, отколкото чисто знание, отбеляза Росица Вартоник. "Работилниците и игрите, включени в програмата „Първи стъпки“, са създадени така, че да са изключително ангажиращи за децата. Те стигат до децата чрез учители. Моделите на поведение се променят, децата започват да си създават собствен план за бюджет. Докато по-малките от тях са склонни да спестяват и го правят, с напредването на годините това се променя в обратната посока. Децата са подложени на натиск за потребление. Трябва да се развият умения кое е необходимост и кое – каприз", допълни тя.

"Инициативност, креативност, работа в екип – децата развиват много подобни компетенции и умения. В последните години нивото на финансова грамотност сред децата се повишава. Но все още често се бърка финансови понятия", уточни Анна Йонкова.