Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Плюсове и минуси от евентуалното прекратяване на преговорите ЕС-Турция

Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП, Бизнес старт, 14.03.2019

08:41 | 14 март 2019
Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатите от евентуалното прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС може да се разглеждат в два аспекта. От една страна, може да има по-голям интерес от регистриране на фирми и прехвърляне на бизнеси от Турция към България. Но от друга страна, в дългосрочен план ние имаме полза от силен икономически съсед. Това коментира Цветан Симеонов, председател на УС на Българска търговско-промишлена палата (БТПП), в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Българската търговско-промишлена палата винаги е стояла зад това намерение - Турция да се присъедини към ЕС възможно най-бързо. Историята на този процес започва още от 1959 г. Би било жалко, ако се приеме практически решението на ЕП да се прекратят преговорите за членство в ЕС."

Известно е, че Турция е един от най-големите инвеститори в България, напомни гостът. "Почти 1 млрд. eвро са вложени у нас за периода от 1996 г. насам. Турция е най-посещаваната туристически дестинация от българските туристи", уточни той.

"Турция трябва да се поддържа като една по-демократична държава не само със заплахи, но и със стимули. Знаем нейната роля за бежанската криза. Знаем и че в сравнение с доста други ислямски държави е може би най-близо до Европа. В този смисъл Турция следва да усъвършенства вътрешната си политика, за да се съобрази с основните принципи на ЕС."

Виждаме негативните ефекти от спада в стойността на турската лира, отбеляза Цветан Симеонов. През 2018 г. нашият износ за Турция спадна доста сериозно, докато вносът от там се увеличи, добави той.

Турската икономика е показала качества и ние считаме, че ще се справят бързо и с тази икономическа криза, в която са изпаднали, обобщи гостът.

Вижте целия разговор във видео материала.