Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Няма полза от връщането на казармата

Бизнес старт, 24.02.2016

09:13 | 24 февруари 2016
Обновен: 09:50 | 24 февруари 2016
Автор: Севделина Илиева
Йордан Божилов, Софийския форум за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Йордан Божилов, Софийския форум за сигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Връщането на казармата няма да реши проблемите на въоръжените сили. По-скоро трябва да се заделят допълнителни средства за модернизация на ресурса, който сега имаме. Това заяви Йордан Божилов председател на Софийския форум за сигурност и анализатор към БАН в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира, че се наблюдава революция във военната промишленост у нас и много нови оръжия. Проблеми има обаче по отношение на човешкия ресурс в армията и на техниката. По думите му гарантирането на сигурността става и с политически средства, затова България е член на НАТО. 

Прогнозата ми е, че в Близкия Изток значително ще се увеличи покупката на оръжия. 

"Причина е появата на нов фактор - Иран, където санкциите бяха премахнати. Страната ще започне да модернизира армията си, което ще породи желанието на други страни от Близкия Изток да увеличат покупките.", каза още Божилов.

Той коментира данните за световния износ на оръжия, като открои устойчивото му нарастване заради Близкия Изток и азиатския регион. В челната петица са: САЩ, Русия, Китай, Франция и Германия, които обхващат 75% от общия дял на продажбите. Основните потребители, които ще се запазят в бъдеще, са: Виетнам, Индия, Саудитска Арабия, Китай, Австралия, ОАЕ, т.е. страни, които са в региони в потенциална опасност от гледна точка на сигурността.

Вижте целия разговор тук: