Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Договорът за блок Силистар е важна стъпка към енергийната независимост

Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум, Бизнес старт, 24.02.2016

08:25 | 24 февруари 2016
Автор: Севделина Илиева
Христо Казанджиев. Български енергиен и минен форум. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Казанджиев. Български енергиен и минен форум. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сключването на договора с Shell за проучване на находището „Силистар“ е добро за България по редица причини. Въпреки ниските цени на петрола в цял свят, за българските потребители те продължават да бъдат високи. Затова наличието на собствени ресурси ще повлия благоприятно на българската икономика във всички аспекти. Това обяви Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Той подчерта и фактът, че има сериозни надежди с оглед на това, че проучванията ще се правят от такава голяма компания. Казанджиев припомни, че в момента в целия свят има сериозна стагнация на петролния бизнес по отношение на търсенето и проучването.

Според него притесненията на еколозите са неоснователни, тъй като компаниите отдавна са показали, че спазват най-високите екологични стандарти. Той заяви още, че ако находището заработи, можем да очакваме от 2,5 до 30% от приходите от продажбата на енергийния ресурс.

Като добър пример Казанджиев посочи Румъния, която през тази или следващата година се очаква да стане нетен износител на природен газ.

Газовият хъб е добра идея, но изключително преекспонирана. Правителствата трябва да работят много систематично и целенасочено, за да я постигнат.  

Вижте повече във видеото: