Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България трябва да създаде политика за Индустрия 4.0

Владимир Филипов, управител на NearSoft, Бизнес старт, 23.01.2019

08:38 | 23 януари 2019
Владимир Филипов, управител на NearSoft. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Владимир Филипов, управител на NearSoft. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейският съюз (ЕС) има голям шанс да навакса с развитието на технологиите, поставен е добре в контекста на Индустрия 4.0. Това заяви Владимир Филипов, управител на NearSoft, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Отпреди 2 години има политики на ЕС, които са точно за подготовката за Индустрия 4.0, като т.нар. Digital inovation hubs. България не е включена. За целта трябва да създадем политика за Индустрия 4.0. Засега ни липсва административен капацитет и мениджърска политика, съобразена с иновациите в производствения процес. Много предприятия в България обаче се развиват добре. Някои от тях са в региона на Пловдив.

Подкрепям идеята за формиране на център за четвъртата индустриална революции в ЕС, координиращ политиката в това отношение, посочи Филипов. "Не знам дали ще се създаде точно център. В Азия например отделни фирми се развиват в тази посока", поясни той.

Световните събития като Брекзит, протекционизма в Америка и други са последствие от Индустрия 4.0, бе категоричен гостът.

Индустрия 4.0 навлезе първо в развитите държави, спомена още управителят на NearSoft. Така се елиминира ефектът с евтината работна ръка и тази тенденция ще се задълбочи, добави той.