Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Маргаритов: Наблюдаваме тенденция на намаляване на нарушенията

Бизнес старт, 18.02.2016

08:30 | 18 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През изминалата 2015 отчетените жалби и сигнали достигат над 20 хил. Преминаването на тази граница е знак, че потребителите са все по-склонни да отстояват правата и интересите си, както и да гласуват все по-голямо доверие на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ Димитър Маргаритов в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

На фона на броя проверки, осъществени от КЗП, се наблюдава тенденция на намаляване на нарушенията. Установихме, че там, където се динамизира най-много търговията на онлайн пазара, наблюдаваме и най-голямото желание на търговците да се съобразяват с правилата на играта, обясни Маргаритов.

В последната година превенцията се превръща в не по-малко важен елемент от дейността на регулаторния орган. Председателят на КЗП коментира още секторните помирителни комисии, които могат да съдействат на гражданите за решаване на спорове с търговци в най-чувствителните сектори на икономиката.

По отношение на неравноправните клаузи председателят на КЗП заяви, че стремежът на комисията е да бъдат анализирани договорите с общи условия както на естествените монополисти, така и на телекомуникационни оператори. Целим да изчистим общите условия от клаузи, които поставят потребители в неравностойно положение, посочи още той. 

Чуйте целия разговор във видеото: