Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Необходими са стимули за преминаването на домакинствата към по-чиста горивна база у нас

Генади Кондарев, Сдружение За Земята, Бизнес старт, 19.11.2018

10:05 | 19 ноември 2018
Генади Кондарев, Сдружение За Земята. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Генади Кондарев, Сдружение За Земята. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От години у нас се пренебрегва подпомагането на домакинства, които нямат възможност да преминат към по-чиста горивна база. В България трябва да се разработят програми, които да бъдат управлявани от общините, и да насърчават тези семейства. Това каза Генади Кондарев, Сдружение "За Земята", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Кондарев посочи, че общините имат възможности да изпълнят тези програми. В ОП „Околна среда“ има около 60 млн. евро за този програмен период, част от които могат да бъдат използвани, даде пример той. Останалите вариант включват преструктуриране на помощите за енергийно бедни домакинства, използването на европейски програми, както и въвеждането на промени в тази насока в националния бюджет, смята Кондарев.

Гостът уточни, че първоначалната инвестиция за смяна на горивна база изисква около 2 хил. лв. на домакинство. По повод колко би струвало това на общините Кондарев посочи, че сумите все още не са ясни, а числовото им изражение за момента се дължи само на спекулации.

„Все пак трябва да се започне отнякъде. Това, че няма да бъде евтино, не е причина да не започнем. Крайно несправедливо е от страната да изтичат милиарди за ядрени и енергийни централи, а да няма ефективен метод за подпомагане на 60% от домакинствата у нас“.

Пътят към по-чист въздух минава и през решения за автомобилния сектор, отбеляза гостът. Според него основно за електромобилите е комплексното стимулиране на потребителите, тъй като практиката за момента е те да се освобождават от определен тип данъци, но пък сумите за застраховането им Кондарев определи като "незавидни".

Ключово за гражданите и привличането им към градския транспорт е осигуряването на адекватност и добра свързаност, смята експертът. Той отбеляза, че трябва да се повиши и използването на споделен транспорт, като добави и пешеходния и вело транспорт като удачни варианти.

Най-удачен пример в това отношение можем да вземем от сходни на нашата страни, смята Кондарев. Като такива той посочи страните от Вишеградската четворка, най-вече Полша.