Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Пазарът на имоти става все по-зрял и устойчив, за ценови балон не може още да се говори

Евгения Диканска, изпълнителен директор на Europroperty и Бистра Друмева, мениджър "Маркетинг и продажби" в Europroperty, Бизнес старт, 15.11.2018

11:09 | 15 ноември 2018
Евгения Диканска и Бистра Друмева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Евгения Диканска и Бистра Друмева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Жилищният пазар в София и в стараната през 2018 г. е изключително активен и стабилен. Увеличеното търсене не само увеличи цената на жилищните имоти, но и даде увереност на предприемачите да инвестират в мащабни жилищни проекти, което от своя страна увеличи предлагането".Това каза Евгения Диканска, изпълнителен директор на Europroperty в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"В момента се наблюдава забавяне в ръста на цените на жилища, което далеч не означава спад, а по-скоро пазарът навлиза в една по-зряла и по-стабилна фаза. В София се строи изключително интензивно, разрешителните за строеж са много на брой, но въпреки тома жилищното строителство като процент от БВП е на сравнително ниски нива в сравнение с тези в други страни на Европа, което е индикатор, че инвестициите в нови жилища ще продължат да се ускоряват до 2021 г. Това пък обяснява нашите инвестиции в жилищни проекти - само за 2019 г. ще обявим 2 големи жилищни проекта - единият е в Бояна, който ще предлага висок клас жилища на средни ценови равнища и един в "Модерно предградие", който ще е в по-нисък ценови сегмент".

Засилването на търсенето на апартаменти е част от пазарната активност в сектора на недвижимите имоти.

"Ние в Europroperty, като инвеститор в големи жилищни проекти имаме наблюдение върху поведението на купувачите. Те са все по-информирани, знаят предлаганото в какъв ценови диапазон е и могат да направят разлика в качеството. Това дава възможност на проекти, които са мислени качествено, изградени устойчиво, които дават качество на живот, каквито са нашите, да изпъкнат".

Това каза в коментара си за поведението на пазара относно търсенето на жилища Бистра Друмева, мениджър "Маркетинг и продажби" в Europroperty, в предаването "Бизнес старт"

Строителните предприемачи би трябвало да наблюдават поведението на купувачите и да го отразяват в новите си проекти, както каза Друмева и даде за примера комплекса в Бояна, в която компанията е заложила последните тенденции в търсенето на клиентите, използвайки някои нови технологии в строителството.

Пазарът ще продължи да се развива и ще е все по-зрял и по-устойчив, коментира ситуацията Диканска, според нея за ценови балон още не може да се говори, въпреки че цените на жилищата в София са с 40% надценени спрямо нивото на доходите. Но в същото време съвсем не са достигнали нивата на надценка от преди кризата от 2007 - 2008 година.

Гледайте целия разговор във видео материала.