Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Данните, с които оперира българският бизнес, трябва да бъдат подлагани на непрекъснат мониторинг

Спас Иванов, експерт по киберсигурност, Бизнес старт, 23.10.2018

11:07 | 23 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данните, с които оперира българският бизнес, трябва да бъдат подлагани на непрекъснат мониторинг, коментира Спас Иванов, експерт по киберсигурност, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Европейският парламент ще обсъди прилагането на новоприетия регламент GDPR и първите нарушения, свързани с него. Много е важно как Европа ще реагира спрямо случая с Фейсбук. Европа трябва и да внимава, защото Google отговориха на техните регулации, като въведоха такси за всеки производител, който ще ползва услугите им. Google Play вече е платен за производителите. Така може да реагира и Фейсбук. Ако Фейсбук направи платени своите услуги, ще бъде за добро. Ако бъдат наложени глоби, Фейсбук биха преместили дейността в някой данъчен рай, в държава като Малта".

В Европейския парламент има сериозни колебания по темата, разкри Спас Иванов. Скандинавските държави и Германия се обединяват около идеята за по-високи глоби. Страните с по-либерално законодателство не са заинтересовани от високи глоби, допълни той.

"Ще се направи ревизия на една вече доста остаряла директива ePrivacy регулация от 2002, която не е актуална. Въпросът е дали съюзът ще избере отново директива, или ще създаде регламент. Регламентът прави правилата общи. Въздействието му ще бъде положително. Предстоят регулации и правила относно сигурността в много компании по отношение на директивата „1146“, засягаща общата европейска мрежова информационна сигурност. Българският бизнес следва да знае, че данните, с които оперира, трябва да бъдат подлагани на непрекъснат мониторинг".

Конференцията, базирана на защитата на личните данни, е свързана донякъде с популялизиране на GDPR, заяви Спасов. "Киберзастраховките представляват адресирането на киберриска с цел предпазване на изтичане на информация и т.н. и са съпроводени с редица разходи. Тези застраховки вече се предлагат и засега интересът е учудващо слаб, тъй като хората не са информирани. Всеки, който разполага с много данни и извършва високорискова дейност в интернет, дори големите банкови институции, биха се защитили така. Това е един вид Гражданска отговорност, толкова популярно би трябвало да бъде", спомена още гостът.

Още по темата очаквайте във видео материала.