Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Каква е ефективната политика за развитие на регионите

Гинка Чавдарова, бивш изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България, Бизнес старт, 12.09.2018

09:11 | 12 септември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При всички случаи да се продължи оперативната програма за регионално развитие (ОПРР) и модела на предшественика й, с диалогичност и действеност, е посланието към Петя Аврамова, която ще замести министър Николай Нанков. Да се провежда реална политика за регионално развитие, действена и последователна, без лозунги. Това каза Гинка Чавдарова, бивш изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Впечатленията от работата на Николай Нанков в регионалното министерство, в средата, в която работеше, са повече от отлични. За неговия период са характерни професионалната му подготвеност, диалогичността, разбирането на проблематиката и чуваемостта".

Това каза гостът и уточни:

"Три неща са почти свършени – успешното изпълнение на оперативна програма "Регионално развитие", от която общините черпят значителен ресурс, продължаването на програмата за енергийна ефективност и санирането на жилищните блокове, обявена бе потребността от промяна на модела за финансиране на общинските пътища и намери отражение в начало на нови дискусии".

Необходимо е да се промени модела на финансиране на пътната мрежа, коментира Чавдарова, защото европейското финансиране е насочено към магистрали и първокласни пътища и се счита, че е ангажимент на всяка държава да се грижи да общинските пътища.

"Обособяване на най-приоритетните участъци от общинската пътна мрежа, които са единствена пътна връзка, на най-критичните и предполагащи рискове започна. Да се гарантира поддръжката и възстановяването на по 3 най-нужни участъка за всяка община, беше целта на съвместната работа на общините и министерството. Но за съжаление моделът на финансиране не се промени и това подлага на риск сигурността на хората и на децата по пътищата".

Още за предизвикателствата пред новия министър на регионалното развитие –  във видеото.