Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Трябва ли бизнесът да бъде задължен да наема хора с увреждания?

Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара; Минчо Коралски, изп. директор на Агенция за хората с увреждания, Бизнес старт, 31.08.2018

09:28 | 31 август 2018
Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара; Минчо Коралски, изп. директор, Агенция за хората с увреждания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара; Минчо Коралски, изп. директор, Агенция за хората с увреждания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Лицата с трайни увреждания в България са около 740 хил. и около 20% от тях имат работа. Хората в работоспособна възраст са около 250 хил. Предвижданата мярка в Закона за хора с увреждания е към тази целева група. Това каза Минчо Коралски, изп. директор на Агенция за хората с увреждания, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Гостът направи своето изказване по повод на проектозакон, публикуван за обществено обсъждане, които въвежда квоти за всички фирми, чиито брой на служителите надвишава 25. Те ще трябва да наемат определен брой хора с увреждания. Работодателите имат възможност да не изпълняват тези квоти, но в такъв случай ще им бъдат налагани компенсаторни санкции в размер на 30% от минималната работна заплата.

Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара, определи тези промени в Закона като „крути мерки“. Според него ефектът от тях ще бъде минимален.

„Възможностите в малките предприятия и по-малките общини не са достатъчни, за да се предприеме такава мярка. Насърчителните методи трябва да бъдат преобладаващи. Въвеждането на такъв закон не е удачно“.

Той посочи и опитът на европейските държави. Над 20 страни членки на Европейския съюз (ЕС) вече имат такива квоти, но част от тях (напр. Великобритания) са се отказали от квотите, а в други страни няма наказателни санкции за неизпълнението им, каза още Бранков.

Той настоя и за радикална реформа на медицинската експертиза и въвеждането на класификация на Международната здравна организация, която дава опростен, но обективен модел на оценка на вида и степента на уврежданията.

Според Коралски квотният принцип би могъл да се реализира сравнително добре, но той изисква и промяна на ролята на Агенцията за хора с увреждания.

„Аценцията трябва да разкрива работения потенциал на хората с увреждания и да ги подпомага при започване на работа“.

Той добави, че е възможно добрият европейски опит да се адаптира успешно и спрямо българските реалности.

Гостът посочи, че тази мярка е предвидена и приета в Дългосрочната стратегия за заетост на хората с увреждания през 2013 г. и трябва да се реализира именно в Закона за хора с увреждания. Напрежението в последните месеци по тези въпроси определи като съвпадение, а работата по предвидените проблеми поясни, че е започнала много преди него.

Вижте повече във видео материала.