Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Лятото е нетипично, но очакваме вино с добро качество

Катя Йончева, издател на българския "Каталог за вино", Бизнес старт, 16.08.2018

10:35 | 16 август 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не особено типично лято имахме, а освен влагата, която винаги пречи на лозята, и градушките повлияха на реколтата от грозде.Това каза Катя Йончева, издател на български Каталог за вино в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

Йончева не прогнозира сериозна промяна в цената на виното от тази реколта, тъй като тя се определя от световния пазар, но се очаква вината да са с добро качесвто.

"От седмица започна беритбата на някои бели сортове грозде.  Едва през ноември можем да коментираме реколтата. На този етап времето е по-добро, но имаше едно голямо наливане на лозята, които достигат захарност. Не е ясно какъв ще е ароматният профил на гроздето, който е важен за качеството на виното.  Голяма част от реколтата още е на полето, не е събрана".

Гостът коментира оплакванията на лозарите в Централна България от времето и от нападението на птици, като изрази мнение, че вероятно това е свързано с климатичните промени, които са променили навиците на птиците, да нападат недобре узряло грозде. А последното е нетипично за птиците, каза още издателят.

"От 2013 година, която беше една прекрасна година, си говорим за спад в количеството събрано грозде, но мисля, че в същото време качеството се подобрява – лозето е най-важната част, но и инвестициите, направени в последните години в технологии и техника, повишават качеството на виното".

Още по темата гледайте във видеото.