Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Закриването на профилираната езикова гимназия в Търговище е необратим процес

Атанас Цанев, директор на ПГИЧЕ „Митрополит Андрей“, Бизнес старт, 16.08.2018

09:13 | 16 август 2018
Последният випуск на ПГЧЕ "Митрополит Андрей". Снимка: сайта на училището
Последният випуск на ПГЧЕ "Митрополит Андрей". Снимка: сайта на училището

Закриването на профилираната езикова гимназия в Търговище е необратим процес въпреки многократните срещи на екипа ѝ с общинското ръководство, останали безрезултатни.Това каза Атанас Цанев, директор на ПГИЧЕ „Митрополит Андрей“, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

След решението на Общинския съвет в Търговище за закриването на гимназията в училището очакват единствено заповедта на министъра на образованието, с която да се определи приемащо училище, съобщи Цанев. От колектива в последните 4 години остават двама учители, за да предадат архива и документацията на елитната гимназия, създадена през 2005 година. До решението се стигнало, след като в последните години всички училища в града предлагат езикови паралелки.

 "На първо място езиковите гимназии в цяла България, а и математическите, са носители на свободния,  разкрепостения дух.  В училище с обучение от 1 до 12 клас самите ученици в гимназиалните класове се смесват с другите и нямат възможност да се разгърнат творческите си идеи.  В нашата елитна гимназия те направиха филм на английски език, поставиха театър на релси, идеите, които реализират са провокирани от свободния дух на гимназията".

Тенденцията за закриване се усеща отдавна, сподели директорът, срещите с общинското ръководство показват, че с намаляването на учащите в Търговище по-добрата форма на обучение е една обикновена гимназия. Затова Няма подадени документи за тази учебна година, стана ясно от думите му, в противен случай е трябвало да ги пренасочване към други училища.

"Аз не мисля, че има по-добра възможност за добро обучение от езиковата гимназия". 

Това каза още директорът. Цялото интервю гледайте във видеото.