Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Архаичната и технологично остаряла нормативна база е проблемът на Агенцията по вписванията

Цвета Маркова, бивш председател на Държавната комисията по сигурността на информацията, Бизнес старт, 16.08.2018

08:45 | 16 август 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Архаичната и неосъвременена технологично нормативна база е проблемът на Агенцията по вписванията. Това каза Цвета Маркова, бивш председател на Държавната комисията по сигурността на информацията, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Последствията от целия срив на Търговския регистър вече са настъпили - поради липсата на възможност да бъдат извършени вписвания. Това може да даде основания за завеждане на искове за пропуснати ползи, за понесени щети".

Това каза юристът Маркова и коментира че е без значение кой конкретно като личност ще понесе персоналната отговорност за информационния срив. По-важното в случилото се, е че системата не трябва да го позволява – тя е комплекс от техника, регулаторни мерки и технологии, ако едно звено откаже да има други възможности за коректив, за да не се стига до това, каза още гостът..

Цвета Маркова постави под съмнение дали председателят на Агенцията по вписванията е компетентният човек за тази позиция, след като от изявленията му не става ясно да се чувства отговорен за ситуацията. В задълженията му е било да подава информация, сигнали за нуждата от технологично осъвременяване на нормативната база, тъй като работата на Агенцията е в зависимост от новите технологии.

Гостът допълни още, че едва ли някога ще се разбере дали има злоупотреба с данни и дали сривът е предизвикан от човешка намеса или наистина е в резултат на технически проблем, както твърди поддържащата информационната система фирма. Това ще стане ясно, ако данните се появят в някоя от колекторските фирми или там, където не им е мястото, уточни Маркова и предположи:

"Ако само за миг допуснем, че целият масив от информация на Търговския регистър е копиран някъде, това би създало един наистина голям проблем".

Още по темата - очаквайте видеото.