Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Високите цени на горивата са основната причина за забавянето в ръста на българската икономика

Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания към БАН, Бизнес старт, 15.08.2018

09:12 | 15 август 2018
Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания към БАН, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания към БАН, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Забавянето в ръста на българската икономика е нормално. Все пак то се случва на фона на търговска война и криза в съседна Турция. Това каза Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания към БАН, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Сарийски посочи, че износът от България към Турция е намалял с 393 млн. лв. за първото полугодие на 2018 г. спрямо същия период на миналата година. 

„На практика България изнася всичко за Турция, но това, което оказа най-сериозно влияние за спада в износа, са горивата. Те ще се окажат и една от основните причини за спада в темповете на икономическия растеж не само в България. Високите цени на петрола и горивата ще са причината за спадове в икономическия ръст глобално“.

Нарастването с близо 20% в цените на въздушния транспорт гостът коментира, че се дължи както на високите цени на горивата, така и на увеличението на цените на нискотарифните компании.

„Увеличението на услугите на нискотарифните компании е една от основните причини за увеличението на цените на транспорта“.

По повод отрицателното търговско салдо на България за второто тримесечие на 2018 г. Сарийски каза, че то се дължи на неудовлетворението на местното население от български стоки и голямата му употреба на вносни. Той добави, че всъщност увеличенията на средната работна заплата в България реално така подпомагат чужди икономики.

„Българските потребители често не купуват български стоки, тъй като голяма част от предлаганите артикули по магазините изобщо не се произвеждат в страната, а са само вносни. Това е и структурният проблем на българската икономика“.

Според експерта спадът в нивата на безработица в страната значи, че в страната има все по-малко трудоспособно население, което си търси работни места.

„Показателят на безработицата не е еднозначен. Над 2 млн. българи са напуснали страната. Нормално е на пазара на труда да има все по-малко хора, търсещи си работа и компаниите да са все по-затруднени в намирането на служители“.

Вижте целия разговор във видеото.