Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Закон ще насърчава социалното предприемачество

Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право, Бизнес старт, 10.08.2018

10:16 | 10 август 2018
Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От дълго време има сериозни амбиции за създаване на насърчителна политика за социалното предприемачество. Чрез Законопроекта за предприятията на социалната и солидарна икономика тези желания вече достигат фазата, в която ще се реализират практически. Това каза Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Шабани посочи, че в закона са събрани и описани най-уязвимите групи.

„Тези групи обаче не може да са напълно изчерпателни. Имаше вариант списъкът да остане отворен, но той не беше одобрен. Все пак трябва да се мисли в тази насока, защото социалните групи са динамични“.

Гостът каза още, че социалните предприятия са разделени на клас А и клас А+. Разделението е осъществено на база големината на даденото предприятие, уточни Шабани.

„Трябва да се има предвид, че много голяма част от социалните предприятия са малки. Все пак програмата ще започне в началото, подпомагайки най-големите, но трябва да се мисли за малките“.

Експертът посочи, че за пръв път ще има усилия, насочени за създаването на специална търговска марка.

„Ако дадено предприятие отговаря на условията, то трябва да се впише в регистъра, който е национален. Държавата трябва да се е погрижила преди това да създаде марка за това предприятие, която то да поставя на продуктите си“.

За стимулите, предвидени в Закона, Шабани каза, че включват финансово подпомагане за обучение на служители от уязвимите групи.

„Самата мярка е добра, въпросът е кой ще се възползва от нея. Най-вероятно това отново ще са най-големите предприятия“.

Като друг стимул  гостът посочи възможността предприятията от клас А+ да получат право на строеж върху имоти частна общинска собственост без конкурс.

„Това е опитът да се свърже това, което има местната власт, най-често собственост, за да се насърчи стартирането и на нови социални предприятия“.

Според експерта трябва да има сдружения от социални предприятия, които да ползват общи офиси на такива места.

Вижте целия разговор във видеото.