Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Как ще бъдат стимулирани младите земеделски производители?

Петя Ставрева, председател на Обединени земеделци, Бизнес старт, 06.06.2018

10:27 | 6 юни 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За България е изключителен шанс по време на европредседателството на страната да се  полагат основите на промените на бъдещата обща селскостопанска политика. Това ни дава възможност да бъдем в известна степен лидер с прилаганите политики и предложенията да бъдат съобразени с нуждите и възможностите на българските фермери. Това каза Петя Ставрева,  председател на "Обединени земеделци", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

От основна важност за общата селскостопанска политика е намиране на баланс на интересите между фермерите и държавите членки в ЕС, каза още Ставрева. 

Друг основен въпрос е как да се стимулират младите земеделци, коментира тя. Политиките и предложенията се дискутират. Едно такова предложение е заделянето на специфичен бюджет, който да подпомага младите фермери да развиват свои стопанства. Друго предложение е и отпускане на специфични субсидии, отново насочени към младите земеделски производители.

Много е важно да не разчитаме изключително и само на европейската подкрепа. Една държава, която поставя земеделието като приоритет и иска да насърчи младите хора да се ангажират със земеделско производство, трябва да задели средства от националния си бюджет. Изключително важно е да се комбинират европейската и националната подкрепа, за да се насърчат младите фермери.

Ставрева добави още, че е необходимо развитие и прилагане на регионални програми за развиване на селските райони, тъй като всеки един регион разполага със своите специфични потребности, както и инвестиции в инфраструктура, което отново ще мотивира младите фермери.

Вижте във видео материала целия разговор по темата.