Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Програмата за модернизацията на армията няма ясна финансова рамка

Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната и експерт по сигурността, Бизнес старт, 05.06.2018

09:31 | 5 юни 2018
Обновен: 09:31 | 5 юни 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните 15 години се направиха опити за превъоръжаване на българската армия, но с приоритети, които бяха извън най-важните критерии за бойните ѝ способности. Наблегна се на транспортни средства за сухопътни войски, транспортни самолети, транспортни хеликоптери. Поради неяснота във финансирането и недоброто управление на сложни проекти разходите бяха по-високи, а придобитите средства не бяха използвани по най-ефективния начин. Всичко това трябва да бъде взето предвид при стартирането на мащабна програма за превъоръжаване. Това каза Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната и експерт по сигурността, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Шаламанов посочи и липсата на ясна финансова рамка за целия обхват на програмата като един от основните ѝ недостатъци. На България ѝ липсва още система за управление на придобиване на техника за управление на риска, допълни той. Шаламанов посочи и факта, че изискванията са частично покрити и все пак не може да се говори за цялостна и завършена способност на страната.

Ако няма дългосрочен ангажимент на парламента за цялостно финансиране на превъоръжаването, можем да започнем с тези проекти, да стигнем донякъде и да блокираме. Без цялостен подход рискът е много голям.

Шаламанов уточни, че цялостният подход на държавата и предприеманите мерки в областта все пак трябва да се разглеждат в контекста на НАТО.

Независимо, че превъоръжаването и разходите за охрана са наша отговорност, те се случват в рамките на НАТО и ЕС. Никой не очаква нашите въоръжейни сили да имат всички способности, те трябва да бъдат планирани в процеса на отбранително планиране на НАТО. Това ще намали броя на техника, която ние трябва да придобием и ще ни позволи тя да бъде по-висококачествена и високоефективна.

Вижте във видео материала целия разговор по темата.